Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анастас Герджиков: Постигнахме основната си цел - да има балотаж

Победители ще са тези, които успеят да направят правителство

Снимка: БГНЕС

"Постигнахме основната си цел - да има балотаж на изборите за президент". Това заяви на пресконференция кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

По думите му втората цел на кандидатпрезидентската им двойка с Невяна Митева е била да съкратят голямата разлика с двойката Радев-Йотова от началото на кампанията:

"Разлика от 30%, която беше голяма, и сега чуваме, че разликата е по-малка и в следващата седмица се надяваме да я наваксаме. ... Щяхме да сме още по-щастливи, ако бяхме намалили тази разлика още повече и това щеше да стане, ако г-н Радев не беше отклонявал дебата".

Проф. Анастас Герджиков изрази убеденост, че на предстоящия на 21 ноември втори тур на вота, той и кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева ще постигнат обрат:

"Това са мажоритарни избори. Много други партии освен тези, които официално ни подкрепиха, са гласували вече за нас. Това ще се увеличи на втория тур".

Анастас Герджиков коментира и поканата за дебат с президента Румен Радев:

"Толкова държим на този дебат, че сме готови да го проведем по всяко време и място. Ако господин Радев предпочете да бъде в три през нощта, ще се явим".

"В очите на българските граждани победители ще са тези, които успеят да направят правителство. Призоваваме лидерите на политическите сили да направят всички усилия, за да направят редовно правителство, това е изключително важно. Всички виждаме кризата, в която се намираме", заяви проф. Герджиков и добави:

"Колкото и избори да направим, резултатът ще е еднакъв. Така наречените партии на промяната имат сравнително еднакъв общ брой гласове - и пет пъти да направим избори, явно няма да е по-лесно да се състави правителство".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна