Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Димитров: Русия допусна грешки на конгреса, пусна предупреждения за кой да се гласува

Стоян Димитров: Възнагражденията на спортистите и треньорите ще се определят след контролно в края на всеки месец
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще участва с трима състезатели на световното първенство по скокове на батут за мъже и жени в Баку (Азербайджан) от 18 до 21 ноември и с 21 спортисти в надпреварата при младежи, юноши и девойки от 25 до 28 ноември.

Общо 250 съсстезатели ще участват в четирите дисциплини - батут индивидуално мъже и жени, синхрони, двоен мини-батут и акробатична пътека.

Българската делегация вече отпътува за столицата на Аезрбайджан, а нейн ръководител е президентът на родната централа Стоян Димитров.

„Ние сме се старали всеки месец да имаме централизирана подготовка. Ползваме три зали – в Русе, в Габрово и в Стара Загора. Отборът беше разделен на две и от седмица тренира. В Баку ще участваме с 24 спортисти. При мъжете ще ни представят Мариан Михалев при мъжете и сестрите Пеневи при жените. Мариян ще скача в индивидуалното и очакваме да попадне в полуфиналите. Двете сестри ще скачат както в индивидуалното, така и в синхрона, очакваме финал във втората дисциплина. При малките подготовката премина много добре. Вярвам, че ще спечелим медали. Първата седмица е състезание за мъже и жени, втората е за по-малките, но те ще заминат по-рано за Азербайджан за да проведат подготовка там“, сподели специална за БНР Стоян Димитров, който по време на конгреса на световната федерация по гимнастика в Анталия влезе за трети мандат в съвета на организацията.


„По време на конгреса на международната федерация много сериозна беше битката за президентския пост между Мори от Япония и Фарид от Азербайджан. Европа подкрепи Фарид, защото той е президент на Европейската гимнастика, но останалите страни дадоха гласа си за Мори и той спечели. Ще се отнася до мен – аз съм познат на световната гимнастическа общност, защото 9 години съм в Съвета. Това ще ми е последен мандат. Аз съм доволен от факта, че аз съм единствения, който съм ръководител на батута, всички други членове са президенти на гимнастическите федерации. Само в България всички гимнастически спортове си имат федерации. На мен това ми удоволствието, че аз съм от батута. Благодаря на всички, които му подкрепиха. На този конгрес Русия направи много грешки. В качеството си на сила в много спортове пуснаха едни предупреждения съм националните федерации за кой да се гласува. Това им изигра лоша шега, тъй като никой не иска някой да го командва в такъв момент. Така не само Николай Макаров, но и заместник председателя Василий Титов не бяха избрани. Титов последен, на косъм влезе в Изпълнителния комитет. Това направи впечатление, защото той е представител на тяхната външно-търговска банка, а тя е спонсор на Международната федерация. Но, този път тези грешки му се отразиха негативно“, разказа Стоян Димитров и коментира избора на генералния секретар на нашата федерация Мариела Стойчева за член на Техническия комитет:


„Мариела Стойчева е познато име и лице в Международната федерация. Тя е един от най-добрите съдии в света. Беше на Игрите в Лондон. През последните години от както ние управляваме този спорт в България сме провели 5 световни купи, 2 европейски първенства и 2 световни. Догодина ще посрещнем за трети път шампионат на планетата през ноември в Арена Армеец.  Освен това до Игрите в Париж ще организираме и две световни купи, които ще са квалификации за Олимпиадата и те ще се проведат във Варна. Освен това на Мариан Михалев и на Христина Пенева сме заложили да спечелят олимпийски квоти. Младежите, които са 16-годишни също са много качествени деца и вярваме, че и от тях може да очакваме добър резултат. Това е нашата амбиция, но ще е трудно защото на Олимпиада се класират само 16 жени и 16 мъже“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна