Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стагнация на строителството в България през септември при нарастване в рамките на ЕС

Снимка: Ани Петрова

Продукцията в строителния сектор на ЕС нарасна през септември за пръв път от четири месеца насам, докато в рамките на България строителството отбеляза стагнация, но след повишение през два от предходните три месеца, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се повиши през септември с 1,2% спрямо август, когато се сви с 1,8%, а в рамките на еврозоната нарасна с 0,9% след понижение с 1,4% месец по-рано. Това представлява първо разширяване на строителната продукция от месец май насам.

Най-силен спад ръст през септември отбеляза строителството в Словения (скок с цели 8,5%), следвана от Швеция (с 6,0%) и Унгария (с 4,1%). В същото време най-силно понижение на продукцията в строителството беше отчетено в Румъния (спад с 4,9%), Словакия (с 3,8%) и Полша (с 1,9%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС нарасна през септември с 1,8%, наваксвайки спада с 1,8% през август, докато в рамките на еврозоната строителството се повиши с 1,5%, но след спад с 2,6% месец по-рано.

Най-силен спад на годишна база в строителството през септември беше отчетен в Румъния (понижение с 14,2%), Испания (със 7,2%) и Словакия (с 1,6%), докато най-силен растеж беше отчетен в Унгария (скок с 14,3%), Финландия (с 6,0%) и Полша (с 4,3%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България през септември остана на нивото от август, когато се повиши с 0,4%, докато на годишна база продукцията в българското строителство нарасна през септември с 1,0% след повишение с 1,6% месец по-рано.

Графика на продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна