Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи стъпки за разкриването на детска болница в Бургас

Да бъде ли създадена специализирана болница за активно лечение на детски болести в Бургас? Такова питане ще бъде изпратено от Община Бургас към Министерство на здравеопазването, които трябва да дадато своето предварително съгласие. За да се случи това, идеята трябва да има подкрепата и на местния парламент. 

Общината възнамерява да осигури средства за изграждането, обзавеждането и оборудването на лечебното заведение, като използва всички възможни източници за финансиране – безвъзмездни грантове по Оперативни програми, кредитни средства и при необходимост собствен ресурс извън вече инвестирания.

Към този момент е заложено Детската болница да предлага диагностика и лечение по следните специалности: Педиатрия, Пулмология, Гастроентерология, Ендокринология и болести на обмяната, Нефрология, Хематология, Обща хирургия, Офталмология, Ушно-носно-гърлени болести, Кожни болести и алергология, Дерматология, Физикална и рехабилитационна медицина, Анестезиология и интензивно лечение, Образна диагностика, Клинична лаборатория, Микробиология, Спешна медицина.

„Заявлението за искане на съгласие от страна на министъра на здравеопазването ще бъде подадено през месец декември, като в него ще бъде предвиден срок за реализиране на проекта до 20 месеца от датата на получаване на съгласие за създаването на лечебното заведение от Министерски съвет.“, каза кметът Димитър Николов.

Подкрепата за развитието на здравеопазването е част от стратегията на Община Бургас за осигуряване на добър жизнен стандарт на бургазлии и е основен приоритет в Програмата за управление на местната власт през последния мандат на настоящия управленски екип.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна