Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При 70% от заболелите от Covid в България ненужно е изписван антибиотик

Снимка: Ани Петрова

При 70% от заболелите от Covid в България е бил изписван антибиотик, без да e било нужно. А в списъка с безплатни лекарства от Covid зоните има антибиотици, неподходящи за хора със средно тежко протичане на вирусната инфекция. Данните са част от проучване на Световната здравна организация.

Според данни от Световната здравна организация, цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с Covid са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик, коментира Михаил Околийски от офиса на организацията у нас:

"Само в 7 процента от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната резистентност".

На фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на Covid, то у нас цифрите показват друго - ръст на антибиотична употреба с 30%.

Covid зоните у нас също предлагат за средно тежките случаи на заболяването предписване на антибиотик, което според доц. Иван Иванов от Лабораторията по контрол и мониториране на антибиотичната резистентност към Националния център по заразни и паразитни болести, е излишно:

"При леки и тежки случаи, според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации, в леките и в средно тежките случаи на Covid не трябва да се използват антибиотици".

„Счита се, че в бъдеще - до 2030-та-2050-та година случаите на заболели и починали от инфекции с бактерии, резистентни на антибиотици, ще са съизмерими със случаите на рак и много по-големи от случаите на пътно-транспортни произшествия“, отбелязва още той.

Нужен е контрол върху предписването, който би могъл да се осъществи само ако се въведе електронна рецепта за всички лекарства, не само за тези по Здравна каса, допълва Михаил Околийски.

Предписването на антибиотици от личните лекари, трябва да се контролира, а безплатните такива препарати от Covid зоните, трябва да бъдат премахнати от списъците, допълва още доц. Иванов:

„Ако се въведе електронната рецепта във връзка с антибиотиците, то тогава ще имаме и проследимост и най-малкото общопрактикуващите лекари ще се замислят, защото тази статистика вече ще е ясна - кой колко антибиотици е изписал, за колко време и дали е имало нужда от това“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!