Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София: Няма напредък по изпълнението на Договора за добросъседство със Скопие

Снимка: МВнР

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев е потвърдил днес пред посланиците на останалите страни членки на Европейския съюз в София последователната българска подкрепа за присъединяването на Западните Балкани към съюза, основана на принципа на собствените заслуги на всяка от кандидатстващите страни.

За Република Северна Македония служебният министър е подчертал усилията, които се полагат през последните месеци от българска страна да бъдат решени отворените въпроси в двустранните отношения. В същото време обаче продължава да няма какъвто и да било напредък по изпълнението на Договора за добросъседство, е казал Светлан Стоев и е допълнил: 

„България още чака конкретни стъпки от Скопие за отказ от териториални и малцинствени претенции, преустановяване на езика на омразата срещу България, промяна на учебниците при отчитане на общата ни история, гарантиране на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“. 

„Не виждаме  напредък, защото няма политическа воля за решаване на тези въпроси“, е констатирал служебният ни министър на външните работи.

На фона на тази картина България не може да подкрепи провеждане на първа Междуправителствена конференция със Скопие. Настоящият проект на Преговорна рамка за присъединяване на РСМ също не отразява предложенията на българската страна и следователно България не може да я подкрепи, е заключил Светлан Стоев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна