Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради ниския дял на ваксинирани

Тиери Бретон: България може да се превърне в източник на нов вариант на Covid-19

| обновено на 19.11.21 в 11:55
2
Тиери Бретон е на посещение в България, 19 ноември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Заради ниския процент на ваксинация срещу Covid-19 в България страната може да се превърне в източник на нов вариант на вируса, предупреди еврокомисарят Тиери Бретон, който отговаря за ваксинацията в Европейския съюз. У нас 26% от пълнолетното население е напълно ваксинирано, докато в Европа средният процент на ваксинирани граждани е 76%, посочи еврокомисарят и припомни, че тежките случаи на протичане на заболяването са именно при неваксинираните хора.

Ваксинирането на населението срещу Covid-19 е работеща мярка за ограничаването на разпространението на вируса, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който е на визита у нас. Той предупреди, че се задава нова вълна.

„Не бих искал да говорим за потенциален „български вариант“, но ако не направим нещо, може да станем свидетели на такъв през зимата. Тъй като твърде много хора не са ваксинирани, може се образува нов вариант на вируса и той да се окаже много по-устойчив. Това би било много лоша новина и за българите, и за всички нас на планетата“, заяви Бретон, според когото навсякъде по света има антиваксъри и хора, които има въпроси за ваксината. 

Самият еврокомисар се е ваксинирал срещу Covid-19, когато се е убедил, че е безопасно и няма странични ефекти:

„Навсякъде възникнаха въпроси. Лекарите и експертите са едни и същи навсякъде и те успяха да убедят хората, че ваксините работят. Ние наистина не разбираме защо се случва така в България, която се е превърнала в петно на картата на Европа. Вашата страна обаче не е изолиран остров“.

Заради което може да се превърне в ново огнище на заразата, предупреди още Бретон.


Данни към 19.11.2021 г. на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) за процента на напълно ваксинираните срещу Covid-19 в ЕС и България


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна