Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновяване на мигрантския натиск по границата на Полша с Беларус

Напрежение на полско-беларуската граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мигрантският натиск по границата на Полша с Беларус се възобнови днес. Само ден след като хората бяха евакуирани от лагера край беларуското гранично селище Брузги, Варшава обвини властите в Минск, че превозват с камиони стотици мигранти обратно към границата и след това ги подтикват да проникнат незаконно на полска територия.

Достъпът до граничния региона е ограничен за медии поради действащото извънредно положение от полска страна. Според полските власти около 500 души са се опитали да премиант границата. В сблъсъци с тях са пострадали леко четирима полски войници. Задържани са били 45 души.

Обвинението на Полша предполага, че кризата не е била разрешена чрез очевидна промяна на курса на Минск, който в четвъртък разчисти основните лагери до границата и позволи първия полет за репатриране около 400 иракчани.

Говорителят на полската гранична охрана Анна Михалска каза, че в четвъртък вечерта, само часове след разчистването на лагерите, белоруските власти вече превозват стотици обратно и ги принуждават да се опитат да преминат в тъмното.

Междувременно в интервю за Би Би Си президентът на Беларус Александър Лукашенко отново отрече, че е организирал мигрантската гранична криза, но на въпрос дали Беларус помага на мигрантите да се опитат да преминат в Полша, той каза:

"Мисля, че това е абсолютно възможно. Ние сме славяни. Имаме сърца. Нашите войски знаят, че мигрантите отиват в Германия".

"Може би някой им е помогнал", добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна