Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилие избухна по време на протест срещу Covid мерките в Ротердам

| обновено на 20.11.21 в 15:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 7 души са били ранени при безредици в град Ротердам, съобщиха световните агенции. Според нидерландската телевизия няколко души са пострадали, когато полицията е открила огън, травми са получили и полицаи. Задържани са поне 20 души.

Полицията произведе предупредителни изстрели по време на протест срещу Covid мерките. Местни медии съобщиха, че стотици демонстранти са започнали да хвърлят камъни по полицаите и да пускат фойерверки в близост до тях с викове "Свобода!". Подпалени бяха автомобили, включително такива на полицията. В отговор силите на реда са били принудени да реагират предупредителен огън и да използват водни оръдия за разпръскване на тълпата. 

Заради насилието беше затворена централната гара в Ротердам, както и няколко спирки на метрото.

Кметът каза, че редът в града вече е възстановен. Градският прокурор от своя страна заяви, че предстои разследване на това какво точно се е случило и предупреди, че се очакват още арести.

Митингът срещу Covid мерките беше организиран в социалните мрежи и от местните власти казаха, че не е имало разрешение за него. Снощи те издадоха спешна забрана за събиране на хора навън, с цел възстановяване на спокойствието след случилото се.

Стотици хора участваха в протеста, който прерасна в безредици. Демонстрантите се обявиха против ограниченията заради коронавируса и против плановете на правителството да започне да признава зелените сертификати само на преболедували и ваксинирани.

 Планираната за днес демонстрация срещу ковид мерките в Амстердам беше отменена.

Във Виена няколко хиляди души се събраха на протест срещу новите ограничения заради пандемията и задължителните ваксини. Властите очакват участниците да достигнат 15 000. Австрийското правителство въведе пълен локдаун от понеделник и обяви, че ваксинацията ще стане задължителна от 1 февруари догодина.

 Хиляди протестираха и в Австралия срещу изискването за задължителни ваксини за представителите на редица професии. По данни на полицията, участниците в демонстрацията в Сидни са били около 10 хиляди.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна