Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Китайският културен център у нас навърши четири години

Снимка: Виталия Ивайлова

Преди четири години в София отвори врати Китайски културен център. Китайската е една от най-старите култури в света.

За дейността на културния център разказва в “Нашият ден“ Гуан Син, съветник по културните въпроси в посолството на Китайската народна република.

“Дойдох в София през април 2013 г., а преди това отговарях за културния обмен между Китай, Централна и Източна Европа. Защото това са бивши социалистически държави и винаги са имали много добри приятелски отношения с Китай. През 2013 г. решихме да подсилим тези отношения.

Няколко от проектите, които осъществихме, са – срещи на културните министри всяка година. През 2015 г. в България се проведе вторият министерски форум, а през 2017 г. Китай беше домакин на форума.

Пандемията прекъсна в известна степен ритъма ни на културен обмен, затова насочваме повече обмена към безконтактните му форми."

Чуйте повече за планираните дейности в българо-китайските културни отношения от Гуан Син в звуковия файл.

Джина Баларева, координатор проекти в Китайския културен център:

“Идеята за създаване на Китайски културен център в България е географското положение на страната и желанието на китайската страна чрез България да могат да се развият взаимоотношенията в областта на културата между Китай и цялата Централна и Източна Европа.

В целия свят има общо 35 китайски културни центъра, от които най-близкият до нас е в Атина, създаден след центъра в България. Предстои такъв център да се открие и в Белград.

Финансиране получаваме и от двете страни, но количеството е хармонизирано и пропорционално разпределено."

Чуйте Джина Баларева в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ и Станислава Пекова, журналист и издател на списанието “Черно и бяло“. Тя има контакти с Радио Китай за чужбина, което тази година отбелязва 80 години.

Чуйте повече за дейността на китайската медийна група в звуковия файл. 

Снимки: bg.cccsofia.com
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР