Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха допълнителни санкции срещу "Северен поток 2", Русия ги осъди

Газопровод "Северен поток 2"
Снимка: Ройтерс

Държавният департамент на САЩ обяви в понеделник вечерта, че са наложени допълнителни санкции, свързани с газопровода "Северен поток 2".

Допълнителни санкции, които Държавният департамент представи на Конгреса на САЩ, включват два кораба и руската компания Transadria Ltd., работещи по проекта, се посочва в изявление на държавният секретар Антъни Блинкън.

"Въпреки че администрацията продължава да се противопоставя на газопровода "Северен поток 2", включително чрез нашите санкции, ние продължаваме да работим с Германия и други съюзници и партньори, за да намалим рисковете, породени от газопровода за Украйна и да отблъснем с НАТО и ЕС вредните руски дейности, включително в енергийната сфера", се казва още в изявлението на Блинкън.

Във вторник Кремъл осъди новия кръг от санкции във връзка с газопровода "Северен поток 2", наложен от Съединените щати.

"Санкциите срещу "Северен поток 2" са продължение на тази санкционна политика, от която Вашингтон упорито не желае да се откаже. Разбира се, това е нещо, към което имаме изключително негативно отношение, говорихме за това неведнъж. Но отново считаме това за незаконно, погрешно, особено на фона на толкова напрегнати опити за развитие на загубения по-рано диалог“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Вашингтон се противопоставя на газопровода на стойност 11 милиарда долара, който минава под Балтийско море, за да заобиколи Украйна и да пренася газ от руския арктически регион до Германия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна