Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в с. Рояк вероятно е тръгнал от бойлерно помещение

| обновено на 23.11.21 в 15:18
Снимка: Румен Сарандев

Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за пожара в село Рояк, при който в дом за възрастни хора снощи загинаха 9 души. Останалите 49 обитатели на дома, които не са пострадали, са настанени в хотел в село Аспарухово.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев отиде в дома и разговаря с персонала.

Донев каза, че още от месеци е разпоредил проверка на всички домове в страната заради зачестилите инциденти. Десетки са наказанията и актовете, съставени от Агенцията за качество на социалните услуги, но капацитетът ѝ, каза министърът, не достига.

Ще бъдат отнемани лицензи и ще има наказания за тези, в които броят на персонала не отговаря на обитателите, които са там. В дома в Рояк не са открити подобни нарушения.

Очаква се проверката на прокуратурата, каза Донев, след което ще бъде взето решение какво ще се случи по-късно.

Снимка: Румен Сарандев

Според първоначалната информация за пожара пламъците са тръгнали от подпокривното пространство на сградата, където се намира бойлерното помещение. Окръжният прокурор Красимир Конов уточни, че днес ще се извърши оглед на местопроизшествието и от вещите лица.

„В светлата част на деня е сформирана група, която да отиде отново да посети местопроизшествието и да направят вече подробен, обстоен оглед. Продължават разпитите на очевидците, които са били ангажирани с гасенето, които са констатирали пожар. Огнището на пожара е локализирано, действително съвпада с т.нар. бойлерно помещение. Там е имало работещ бойлер“.

Част от хората ще се върнат при близките си – 33-ма с различни степени на психически разстройства и деменция, казаха от дирекция „Социално подпомагане“. Четиринадесет ще бъдат настанени в домове в Бяла и Варна. Петима ще бъдат настанени в Дом „Гергана“, защото те са здрави и в добро психическо състояние.

Управителят на дома Милена Мазурик каза за БНР, че седем души от персонала са били в дома по време на инцидента.

„Нещата са се случили страшно бързо и са успели толкова да реагират и наистина не са могли да влязат нататък заради много гъстия дим и опасност реално. По принцип пожарните са реагирали доста бързо“.

Кметът на Дългопол Георги Георгиев уточни, че очаква вицепремиерът Гълъб Донев да пристигне на място в Рояк, за да уточнят преместването на 49-имата души:

„Ще бъдат на топло и нахранени, докато близките не ги приберат, или заедно с държавата не решим къде да ги пренастаняваме".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна