Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безвъзмездни субсидии за закупуване на електромобили в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Кипър отпуска безвъзмездна финансова помощ за закупуване на електрически превозни средства и за изтегляне на стари, замърсяващи коли. Двете нови насърчителни програми са на обща стойност 45 млн. евро.

Стратегията на Кипър е електрическите превозни средства да представляват 25% от новите регистрации до 2030 г. и в същия период всички новозакупени държавни превозни средства да бъдат електрически. Това съобщи министърът на транспорта Янис Карусос, който днес представя одобрените от правителството в сряда нови схеми за субсидия за електромобили.

30 млн. евро са предвидени в програмата за отпускане на безвъзмездни средства за закупуване на електрически превозни средства. С още 15 млн. евро ще се стимулира изтеглянето и замяната на замърсяващи коли.

Планът за насърчаване на използването на електрически автомобили засяга 14 категории превозни средства – електроколи /нови и употребявани/, бусове, таксита, електрически велосипеди, електрически инвалидни колички. Субсидията достига до 100 000 евро.

Програмата за извеждане от движение на замърсяващи превозни средства включва и стимули за алтернативни, нискоемисионни видове транспорт, за които са осигурени 4 млн. евро. Сред мерките е и предоставяне на безплатни билети за градския транспорт на стойност 750 евро за собствениците, които спрат от движение старите си превозни средства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна