Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон и Париж полагат усилия да решат кризата с мигрантите през Ламанша

Британските гранични сили возят мигранти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трагедията в Ламанша, където вчера се удавиха 27 мигранти при опит да достигнат британските брегове, породи голяма дипломатическа активност и от двете страни на протока и нови усилия за ползотворно британско-френско сътрудничество за решаване на проблемите.

Дори днес, след вчерашната трагедия, мигранти с надуваеми лодки продължават да прекосяват Ламанша. От вчерашните 27 жертви седем са жени, едната от които бременна, три деца и 17 мъже. Двама са оцелели – иракчанин и сомалиец, но са в критично състояние във френска болница, лекувани от хипотермия.

Пет души са арестувани във връзка с фаталната случка.

След първоначална размяна на взаимни обвинения Великобритания и Франция сега се опитват със съвместни усилия да решат проблема с миграцията през Ламанша.

Британският министър на вътрешните работи Прити Пател заяви в парламента, че отново е предложила на нейния френски колега Жералд Дарманин, с който разговаря по-рано през деня, съвместни патрули за предотвратяване на прекосяванията с малки лодки. Пател каза, че няма бързо решение на кризата с мигрантите, но тя е доволна, че френският президент Еманюел Макрон е изразил твърда решимост да се справи с „подлите банди“ на трафиканти на хора и готовност да работи с всичките си партньори в Европа.

"Ние не работим просто за да сложим край на тази криза, защото не ни е грижа или сме безсърдечни. Обединеното кралство има ясен и великодушен подход към търсещите убежище и бежанците. Да, хората трябва да идват тук по легален път и системата трябва да бъде справедлива, но основният проблем е  следният: Прекосяването на Ламанша с малки лодки и изключително опасно и това, което се случи вчера потвърди страховете на мнозина от нас", посочи Пател.

Тя допълни, че по принцип търсещите убежище трябва да кандидатства в първата сигурна страна по пътя им.

Що се отнася до обвиненията, Лондон обвинява Париж, че не прави достатъчно, за да спре потока от мигранти, докато французите обвиняват британците, че не помагат достатъчно за покриване на разходите за пограничен контрол.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна