Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ECDC: Вариантът Omicron може да намали ефективността на ваксините

Андреа Амон, директор на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC)
Снимка: europarl.europa.eu

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) заяви, че новооткритият вариант на коронавируса Omicron "може значително да намали ефективността на ваксините и да увеличи риска от повторни инфекции“, тъй като това е "най-различаващият се вариант досега".

Въпреки това, ECDC все още призова неваксинираните хора да се имунизират, а тези, които вече са били ваксинирани, да получат допълнителна (бустерна) доза.

"Все още има значителна несигурност, свързана с предаването, ефективността на ваксината, риска от повторни инфекции и други свойства на този вариант. На този етап, въз основа на нашия опит с предишни варианти, трябва да бъдем проактивни и да прилагаме мерки като предпазна мярка, за да спечелим време, докато придобием повече знания за новия вариант“, заяви директорът на ECDC д-р Андреа Амон.

По-рано в петък Европейският съюз препоръча на държавите членки да преустановят пътуването от Южна Африка, където беше открит новия вариант, и от още няколко южноафрикански страни, в опит да се предотврати разпространението на щама Omicron в Европа.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна