Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 4 млн. лв. за три национални научно-изследователски програми

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Правителството одобри 4,2 млн. лева за изпълнението на три национални научно-изследователски програми, приети през септември 2018 г.

Средствата са за изпълнение през четвъртата година на програмите „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“, „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ и „Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина“ (БиоАктивМед).

Целта на националните научни програми е преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, интеграция и обединяване на научноизследователския потенциал.

Залага се и на споделено използване на изградената инфраструктура, както и на концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми.

Програмите целят още да привлекат наши учени за изследователска работа в български научни и научно-образователни институции, обмен на знания и подобряване качеството на висшето образование в страната.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР