Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предлагат вековни дървета в Горна Оряховица за защитен статут

Снимка: Здравка Маслянкова

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново подкрепи предложение за обявяване на три вековни дървета за защитени.

Вековните дървета са от вида полски ясен и се намират в община Горна Оряховица. Предложението за защита на трите дървета е на Асоциация на парковете в България. Дърветата са в добро състояние, с предполагаема възраст около 120 г., високи са по 12 метра, като най-голямото от тях е с обиколка на ствола 420 см, съобщиха от Екологичната инспекция във Велико Търново. 

Документите за обявяване на трите полски ясена за защитени по реда на Закона за биологичното разнообразие са изпратени от РИОСВ в Министерството на околната среда и водите.

Великотърновските еколози са отказали като защитени дървета да бъдат обявени три вековни черници в павликенското село Караисен. При експертизата от Института за гората при БАН се оказало, че дърветата са с тежки конструктивни промени, които не могат да бъдат отстранени. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР