Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Кипър: Зелен сертификат и за учениците в начални училища

Родители на ученици на протест в Никозия, 22 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в Кипър маските и коронавирусният „безопасен пропуск” (зеленият сертификат) стават задължителни и за учениците от началните училища. Родители протестират срещу новите мерки и искат отмяната им.

Новите правителствени мерки срещу разпространението на коронавируса за първи път обхващат и децата от 6 до 11-годишна възраст. Досега изискванията и ограниченията се прилагаха за над 12-годишните.

От днес и учениците в началните училища трябва задължително да носят маска – по време на часовете, в извънкласни форми на занятия, а така също и извън училище, на всички места на открито и на закрито, както разпореждат постановленията за възрастните.

За да влязат в училище, децата от 6 до 11-годишна възраст трябва да представят коронавирусния „безопасен пропуск” /SafePass/. За тази група обаче важат само две условия - преболедуване или отрицателен тест, валиден 7 дни.

Всички ученици от началните класове подлежат от днес на бърз тест, който ще се извършва един път седмично чрез мобилни звена на здравното министерство.

Новите мерки предизвикаха бурни реакции сред родители и техните организации. Те участваха в редица протести в края на миналата седмица с искания маските и тестовете да не са задължителни. Протести са насрочени и днес във всички градове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна