Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кристина Илиева: В децата ще търся желание, характер и мотивация

Кристина Илиева е новият старши- треньор на националния ни ансамбъл за девойки по художествена гимнастика. Нейна помощничка е Жанина Иванова.

„Осъзнавам отговорността, която поех, защото българската гимнастика винаги е била с много сериозни претенции за медали, с много големи възможности и с много талантливи гимнастички. Заемайки този пост аз ще гоня именно медалите от големите състезания. Това, което направиха момичетата от предишния ансамбъл, тежи като отговорност, но те ни отъпкаха пътеката“, това сподели специално за БНР новият старши треньор на ансамбъл (девойки) Кристина Илиева.


Илиева и нейната помощничка Жанина Иванова ще проведат селекцията за новия национален отбор през декември.

„От Нова година избраните момичета ще бъдат събрани на лагер. Тогава ще започне трудната част от подготовката, докато се стигне до състезанията. Състезанията са по-леката част, след като сме извървели целия път на подготовка. При нас нещата ще са по-сложи, защото уредите, с които ще работим, са въже и топка. Едното съчетание ще е с пет въжета, а другото с пет топки. Мисля, че лентите и въжетата са най-сложните уреди в гимнастиката. Трудно ще е, защото въжето отпадна от програмата на ФИГ в индивидуалното при жените. Децата нямат много опит с този уред. Но се надявам, че ще се справим. Селекцията е направена малко по-рано, децата ще се съберат по-рано, за да могат да наваксат, ако имат пропуски. Аз смятам, че треньорите в България и клубовете работят много добре с децата. Има талантливи деца, които ще попаднат в националния отбор. По време на селекцията ще търся желанието. Децата трябва да имат желание, защото когато стане трудно именно характера, желанието, мотивацията са нещата, които отличават най-добрите“.

За своя помощник-треньор Жанина Илиева ще разчита за всичко.

„Могат да кажа, че тя е по-добра от мен“.

Съчетанията на новият ансамбъл ще зависят от момичетата, които ще попаднат в него.

„Съчетанията ще зависят от темперамента на момичетата. Ще преценим дали бързите съчетания ще им отиват повече или пък лиричните съчетания ще им паснат на темперамента и на играта. При всички случаи по-бързите съчетания дават по-голяма възможност за натрупване на точки. Смятам, че нашите момичетата могат да се справят с всеки правилник. Новите правила ще бъдат насочени повече към артистичността, към танца и към съчетанието между музика и елементите. Ще се получават бонификации за този синхрон между гимнастичката и музиката, а в това ние сме най-добри".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР