Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

| обновено на 29.11.21 в 18:02
Главният прокурор Иван Гешев (вляво) и вътрешният министър Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Четири месеца след като беше сезирана от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, Специализираната прокуратура отказа да разследва главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на данни, събрани със специални разузнавателни средства. Рашков може да обжалва отказа.

Рашков сезира прокуратурата, след като Висшия съдебен съвет отказа да се произнесе по същество по искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор, включително и на основание - избирателно  огласяване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.

Примерите от бламираното искане, внесено в съдебния кадрови орган през лятото от тогавашния правосъден министър Янаки Стоилов, но написано от самия Рашков, бяха повторени и в сигнала до прокуратурата - записи от миналия януари на разговори между президента Румен Радев и командващия ВВС ген. Цанко Стойков, разпространени чатове между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков и записи от първите дни на миналогодишните антиправителствените протести на разговори между намиращия се в Дубай Васил Божков и политици и журналисти.

„Законът не е нарушен, защото огласяването на СРС-тата е станало на етап, когато те вече са били веществени доказателствени средства и дали да станат публични или не, е можел да прецени само съответният наблюдаващ прокурор. Разрешение има и затова основание за разследване срещу Иван Гешев няма“, е решил прокурорът, работил по сигнала на Бойко Рашков.

Той е прекратил проверката на 19 ноември, а днес за това е бил уведомен и жалбоподателят,  който има право да обжалва отказа.

По-рано днес стана ясно, че спецпрокуратурата, която е нарочена за закриване от преговарящите за ново правителство, все още не е приключила проверката за гражданството на сочения за следващ министър - председател Кирил Петков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна