Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат таксата за териториално и селищно устройство в Сапарева баня

Снимка: Кирил Фалин

Таксата за териториално и селищно устройство (ТСУ) услуги се вдига до 30 процента от 1 януари догодина, решиха на последното си заседание съветниците.

Разрешително за строеж ще е минимум 100 лева - при 50 стотинки на квадратен метър досега, уточни кметът на курортния град Калин Гелев.

В Сапарева баня и общината, в курорта Паничище, се строи интензивно - изграждат се нови хотели, почивни бази, къщи за гости, различни съоръжения по ски пистите и по планината.

Повече от 12 години таксите на този тип услуги не са променяни, отбелязва кметът Калин Гелев:

"Удостоверение за... за някакъв незаконен гараж назад във времето или стопанска постройка ,което в момента е 7-8 лева на квадратен метър, а сега минималната такса, която ще бъде, но за разрешение за строеж за в бъдеще, е минимум 100 лева, което не мисля, че е нещо фатално. Разрешение за строеж, когато си решил да направиш някакво допълващо застрояване по законния начин, таксата, която ще бъде, е 100 лева. Строи се, интензивно се строи, голяма част дострояват и незаконно, както знаете".

С решение на съветниците и таксата смет се вдига от 1 януари догодина с 1,5 до 2 промила, а данъкът сгради - с  0,5 промила.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна