Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Плюшеното приключение“ на белугата Хейли и немския шпиц Тутето

Историята е на Благой Иванов, а илюстрациите на Свилен Димитров

Сърцата история за душата на играчките разказва в новата си книга писателят и кинокритик Благой Иванов. Авторът прави рязък завой от хорър комикса и трилъра „Мазето“ към приключенска история, подходяща за възрастни и деца.

Плюшеното приключение“ е приказка за вярата в доброто и силата на приятелството, а художественото оформление и 30-те илюстрации в нея са дело на аниматора Свилен Димитров, станал популярен у нас с работата си по анимираната част на номинирания за „Оскар“ документален филм „Super Size Me“.

В приключението се впускат плюшената белуга Хейли – необикновена играчка със сърце, душа и мечти, и Тутето – плашлив, добродушен немски шпиц. Двете плюшени играчки не подозират какво ги очаква по пътя им към морето – там, където живеят истинските белуги. Те ще трябва да се изправят срещу множество препятствия и опасности - братя плъхове, гигантския Железен дракон, ужасяваща буря и глутница кучета, но и ще открият нови приятели, кураж да продължат напред и най-вече – самите себе си.

Благой Иванов успява да преведе на езика на децата някои от най-сложните теми от света на възрастните – за приятелството, за търсенето на собственото си аз, „истинското семейство“, както и за свободата, копнежите и прозренията, които носи порастването. И да обясни тъгата, самотата и страха и да вдъхне увереност, че доброто съществува. 

Вдъхновено от японския автор Хидеши Хино, от филма „Момчето, което гони призраци“ и от анимацията „Търсенето на Дори“, „Плюшеното приключение е дръзко, забавно и вдъхновяващо пътуване, което намира своя щастлив край в сърцето на читателя.

Интервю с Благой Иванов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна