Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софи ин'т Велд и Елена Йончева обвиниха ЕК за задълбочаване на проблемите с върховенството на закона

Председателката на мониторинговата група на ЕП Софи ин'т Велд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на мониторинговата група Софи ин'т Велд и евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева обвиниха Европейската комисия за задълбочаването на проблемите с върховенството на закона в редица страни от ЕС, в т.ч. и в България.

Групата представи в Европейския парламент резултатите от посещенията си в 4 държави, сред които и у нас.

"От това, което имах като информация преди визитата ми, установих, че там, където Комисията като пазителката на договорите е трябвало строго да следи за прилагането на законите, тя всъщност е била много, много небрежна", заяви  Софи ин'т Велд.

Като отбеляза, че групата е била у нас преди изборите, тя допълни:

"Трябва да кажа, че бяхме обезпокоени от много неща, които видяхме там, особено тези, които бяха свързани със свободата на медиите и техния плурализъм. Смятам, че тук ситуацията е наистина потресаваща. По отношение на борбата с корупцията и начина, по който работи прокуратурата, също отбелязахме, че има причини за много сериозно безпокойство.

Софи Ин'т Велд каза още, че според нея българското служебно правителство е било решено да използва времето, за да осигури информация и за правителства занапред във връзка с борбата с корупцията.

"В България липсата на отчетност на главния прокурор е повече от явна и този въпрос трябва да се третира бързо", каза от своя страна евродепутатката Елена Йончева.

"Повече от 10 години гласовете на българите бяха заглушавани, което се дължеше на много дипломатичните доклади на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка", подчерта тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна