Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на солената риба в Созопол

Празник на солената риба ще се проведе за първи път в Созопол. Той ще се състои на 5 декември, неделя, на площад Кулата в черноморския град. Негови организатори са Ротари клубът в града и община Созопол. 

Ще се проведат състезание за майсторлък и кулинарни умения на местните хора, професионални рибари и аматьори, които приготвят осолена риба. Така тази традиция ще се популяризира и съхрани, защото тя е оцеляла само в няколко черноморски селища.

Акцент на празничния ден е конкурсът за най-добре приготвена осолена риба, с участието на жури от познавачи. Сред тях са проф. Христо Пимпирев, който издаде книгата „Антарктическа кухня“. Всичко ще става пред очите на зрителите, на специални щандове ще бъдат изложени осолените риби, а членовете на журито ще дегустират анонимни проби и ще оценят най-добрите от тях.

Ще има и блиц игра за публиката „Познай коя е осолената риба“ с награди за позналите – бурканчета с вкусния рибен деликатес.

Водещи на празника в черноморския град са музикантът Асен Масларски и Росен Мирчев, добре известни на радиослушателите с предаването си „И рибар съм, и ловец съм“ по програма „Христо Ботев“ на БНР. 

В музикалната част на празника ще се включи и вокална група „Славяни“ от град Черноморец.

Празникът на осолената риба ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки за събития на открито, които са в сила на територията на страната.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна