Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Очаква се електромобилите да са половината от пазарите в САЩ и Китай до 2030 г.

Снимка: baeps.org

Ръководителите в автомобилната индустрия очакват електрическите превозни средства да съставляват малко над половината от продажбите на нови превозни средства в Съединените щати и Китай до 2030 година и биха могли да постигнат това без да се получават държавни субсидии. това показват резултати от ново проучване на счетоводна и консултантска фирма KPMG, съобщава Ройтерс.

Съшо така обаче се очаква превозните средства с вътрешно горене, включително хибридите, да запазят значителен дял от повечето големи пазари на превозни средства за години напред.

Последното годишно проучване на KPMG е проведено сред хляда ръководители в автомобилната индустрия.

Скоростта, с която производителите на автомобили могат постепенно да премахнат двигателите с вътрешно горене, и респективно въглеродния диоксид, който те отделят, е основен проблем за световната автомобилна индустрия, напомня Ройтерс. С оглед на това група автомобилни производители и държави направиха по-рано този месец съвместно изявление, призоваващо за постепенно премахване на превозните средства с вътрешно горене в световен мащаб до 2040 г. и до 2035 г. в по-богатите страни.

Към тази декларация обаче не се присъединиха двата най-големи автомобилни производители в света по продажби, Volkswagen и Toyota Motor, както и три от най-големите купувачи на автомобили в света - Китай, САЩ и Германия.

Проучването на KPMG сред ръководителите на автомобилната индустрия съшо така установи, че те вярват, че електрическите превозни средства ще представляват 52% от продажбите до 2030 г. в Съединените щати, Китай и Япония, с малко по-нисък процент за Западна Европа, Бразилия и Индия.

Но зад тези обобщени прогнози ръководителите от автомобилната индустрията имат много различни възгледи.

За Китай някои автомобилни шефове очакват продажбите на електромобили до 2030 г. да бъдат по-малко от 20% от пазара, докато други смятат, че най-големият пазар в света може дотогава да достигне 80% на електрическите превозни средства.

Продажбите на електромобили по света досега бяха подкрепяни от държавни субсидии. Но 77% от респондентите в проучването на KPMG казаха, че електрическите превозни средства могат да постигнат масово внедряване в рамките на десет години без подобна държавна помощ, тъй като разходите за батерии спадат до тези за двигателите, работещи с петрол. Въпреки това 91% от автомобилните ръководители заявиха, че подкрепят държавните субсидии.

Широкото проучване също така установи, че 75% от анкетираните ръководители очакват техните компании да продадат "неосновни" активи през следващите години, докато преоценят кои бизнес линии ще бъдат жизнеспособни, тъй като все повече нови превозни средства преминават към акумулаторно-електрическа технология.

"Ще има много сливания и придобивания на компании в автомобилния сектор“, отбеляза Гари Силбърг от KPMG.

Въпреки смущенията във веригите на доставки и пандемията през изминалата година, около 53% от анкетираните ръководители изразиха увереност, че индустрията може да постигне печеливш растеж през следващите пет години.

Най-позитивно настроените ръководители са тези от САЩ и Китай, а най-песимистичните са във Франция, сочи това последно проучване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна