Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FDA на САЩ оценява ефективността на Covid ваксините срещу варианта Омикрон

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви във вторник, че оценява ефективността на разрешените ваксини срещу Covid-19 по отношение на варианта Омикрон на коронавирус и очаква да има повече информация през следващите няколко седмици, съобщава Ройтерс.

В момента агенцията оценява ваксините, за да види дали и колко добре действат срещу варианта, открит за първи път в Южна Африка, посочи изпълняващият длъжността комисар Джанет Уудкок.

Тя каза, че ако прегледът покаже, че е необходима модификация на настоящите ваксини, агенцията и фарамцевтчните компании ще работят заедно, за да разработят и тестват бързо такава модификация.

Новият вариант предизвика притеснения в целия свят, че може да устои на ваксинациите и да удължи почти двегодишната пандемия от Covid-19.

Здравната регулаторна агенция на САЩ поддържа, че разрешените ваксини остават високоефективни за предотвратяване на Covid-19 и сериозните клинични резултати, свързани с инфекцията, и продължава да призовава хората да се ваксинират.

FDA също така оценява потенциалното въздействие на варианта върху наличните в момента диагностични и терапевтични средства. Агенцията каза още, че предварителният преглед показва, че PCR и антигенните тестове, широко използвани в Съединените щати, имат малка вероятност да бъдат повлияни от Омикрон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна