Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските ваксини срещу Covid-19 ще са налични на 13 декември

| обновено на 01.12.21 в 16:29
Снимка: БГНЕС

Детските ваксини на "Байонтек/Пфайзер" срещу Covid-19 ще бъдат налични на 13 декември, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"В момента сме изправени пред тежко двойно предизвикателство - от една страна, сме насред четвъртата вълна. Имаме 250 млн. заразени и над 5 млн. смъртни случаи. От друга,  пред нас има нова заплаха - мутацията "Омикрон", каза фон дер Лайен. Тя припомни, че ще бъдат необходими между 2 и три седмици, за да има пълна картина за нея. " 77 на сто от възрастното население в ЕС е ваксинирано, но близо 1/3 не е, а това прави 150 млн. души. Не всички от тях биха могли да се ваксинират, но огромната част - да", каза тя:
"Имаме тази ужасна пандемия, разполагаме с ваксини, които спасяват животи, но те не се използват както трябва навсякъде и това е съпътствано от сериозни разходи в здравните системи. Затова смятам, че е разбираемо да водим дебати за това как да насърчим и потенциално да обмислим задължителната ваксинация в ЕС. Това трябва да се обсъжда". 
Фон дер Лайен припомни становището на здравните експерти, че пълната ваксинация и подсилващите имунизации дават най-силната защита в момента срещу Covid-19. "Сега сме в ситуация, подобна на война - от една страна е вирусът и неговите мутации, от друга са ваксините и подсилващите дози и аз искам именно тя да спечели", допълни председателката на Еврокомисията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна