Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен градски транспорт в Генуа

Снимка: EPA/BGNES

От днес до края на март градският транспорт в италианския град Генуа ще бъде безплатен. Това е първи експеримент в Италия, в голям град - областния център на Лигурия.

Метрото в Генуа ще е безплатно в часовите пояси между 10 и 16 часа и между 20 и 22 часа. Обмисля се и автобусният транспорт да бъде безплатен в определени отрязъци от деня. Целта е да се намали градският трафик, който заради пандемията е много натоварен, тъй като хората предпочитат да пътуват с личните си автомобили. 

Освен това е необходимо да се намалят фините прахови частици във въздуха, въпреки, че Генуа е пословичен със своя вятър.

Градският транспорт на Генуа включва и 17 асансьора, с които се стига директно от равнинната централна част до разположените по възвишенията квартали. Те ще са напълно безплатни, както и зъбчатата железница.

Проектът за безплатен градски транспорт е свързан със закон, приет от парламента през месец май за безвъзмездни помощи в най-различни звена за преодоляване на кризата от пандемията. Прогнозната цена на инициативата на Генуа е между 500 и 600 хиляди евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна