Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Две нови социални услуги в Силистра

Снимка: Незабравка Кирова

От днес в Силистра започват работа Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за възрастни хора с невъзможност за самообслужване.

Финансирането общо е в размер на малко над половин милион лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

След 12 месеца новите услуги ще се финансират вече от държавния бюджет.

Двете социални заведения се намират в кв. "Деленки" на силистренското село Айдемир, само на 3 км разстояние от общинския център.

Двата центъра са разположени в чисто нови сгради, построени миналата година за милион и сто хиляди лева.

Намират се в района на детската градина като общинското ръководство е преценило, че е по-добрият вариант да се строят нови сгради, отколкото да бъдат преустройвани стари помещения, разказа Николай Николов, директор на дирекция „Правна” в Община Силистра и ръководител на проекта по строително-монтажните дейности.

Капацитетът и на двата центъра е по 15 човека Специфичните цели са да се осигури равнопоставено участие в живота на местната общност, сподели зам.-кметът Мария Недялкова.

Оборудването и обзавеждането в сградите на двата центъра се доближава в максимална степен до съвременните стандарти за жилища, като успешна комбинация от функционалност, достъпност и практичност.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР