Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева поиска Г-20 да ускори преструктурирането на дълговете

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък МВФ призова развитите икономики от Г-20 да разширят и подобрят инициативата си за облекчаване на дълга, като предупреди, че без тази помощ много страни са изправени пред тежка криза, предаде АФП.

"Можем да станем свидетели на икономически срив в някои страни, ако кредиторите от Г-20 не се съгласят да ускорят преструктурирането на дълга и да преустановят обслужването на дълга, докато се водят преговорите за преструктурирането", заяви в блога си ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева, като добави, че е изключително важно частните кредитори също да предложат облекчения.

Инициативата на Г-20 за суспендиране на обслужването на дълга изтича в края на годината и без подновяване страните може да се сблъскат с финансов натиск и съкращаване на разходите точно в момент, когато се разпространяват нови варианти на COVID-19 и се очаква повишаване на лихвените проценти, казва Георгиева.

"Предизвикателствата, свързани с дълга, са неотложни и необходимостта от действия е спешна. Появилият се вариант Омикрон е ярко напомняне, че пандемията ще бъде с нас за известно време", заяви Георгиева в блога, чийто съавтор е Джейла Пазарбасиоглу, директор на отдела за стратегии, политики и преглед на фонда.

Предвид проблемите с програмата за облекчаване на дълга и общата рамка за работа с частни кредитори досега само три държави са кандидатствали за облекчаване на дълга - Чад, Етиопия и Замбия - и те са се сблъскали със "значителни забавяния".

Рамката "все още не е изпълнила обещанието си. Това изисква бързи действия", пише още Кристалина Георгиева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна