Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов ангиограф в Националната кардиологична болница

Новият ангиограф в Националната кардиологична болница
Снимка: БГНЕС

Нов ангиограф, апаратура и ремонт за близо два милиона лева получи Националната кардиологична болница в София.  

Пациентите на кардиологичната болница вече могат да бъдат преглеждани с новия ангиограф. Прегледът с него е изцяло поет от здравната каса. Близо два милиона лева са отпуснати от Здравното министерство за ремонт и апаратура.

"Преди да се появят тези апарати някои от заболяванията също се лекуваха оперативно, а обикновено хората се инвалидизираха след тях. Самото лечение изискваше продължителна рехабилитация и долекуване месеци наред дори. Той не само спасява живот, но буквално на следващия ден човек може да се върне обратно на работното си място", обясни здравният министър Стойчо Кацаров

Около 3 хиляди пациенти минават годишно през отделението по Инвазивна кардиология. Ангиографът прави образите триизмерни, а облъчването е в пъти по-ниско от старите апарати, обясни Началникът на отделението по Инвазивна кардиология в Националната кардиологична болница д-р Александър Александров:

"Целият спектър на вродени сърдечни малформации и при деца, и при възрастни, както и процедури на цялото съдово дърво, обхващащи съдовете на шията, на корема, на крайниците - абсолютно всичко би могло да бъде успешно третирано с тази машина".

Инфаркт, Инсулт и Исхемична болест на сърцето най-често могат да се третират с ангиографа. С него биха могли да се извършват и високоспециализирани процедури, обясни д-р Александров:

"Този ангиограф позволява възможността всички образни методики, правени предварително - скенер, ядрено-магнитен резонанс, ехография от всякакъв вид - да бъдат инкорпорирани във вътре в самия апарат и да ни служат по време на диагностичните и интервенционални процедури".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР