Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаебо спечели спринта и поведе за Световната купа

Йоханес Клаебо пресича финала в Лилехамер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежецът Йоханес Клаебо спечели спринта при мъжете в Лилехамер (Норвегия), четвърти кръг от Световната купа по ски бягане.

Той се възползва максимално от ранното отпадане на големия си конкурент за Световната купа Александър Болшунов. Руснакът допусна тактическа грешка и отпадна на полуфиналите.

Клаебо спечели финала без никакви проблеми с време от 2:52.48 минути. Втори на 0.58 секунди сензационно се нареди сънародникът му Томас Ларсен, който е аматьор и за когото това бе едва четвърти старт в кариерата в Световната купа. Освен това Ларсен се класира за същинската част на състезанието с последния възможен 30-и резултат в квалификацията.

На трето място във финала остана французинът Ришар Жув с 2:53.26, който до последните десет метра се движеше втори зад Клаебо.

С днешната си победа Клаебо изпревари Александър Болшунов и излезе начело в генералното класиране за Световната купа с 234 точки. Шампионът за миналия сезон Болшунов е втори с 215 точки, а трети е норвежецът Ерик Валнес със 165 точки.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени