Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания засилва мерките за подобряване на посещаемостта в училище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания глобите за родители, които не пускат децата си на училище, ще се увеличат от началото на тази учебна година след решение на правителството да изпълни плановете си за подобряване на посещаемостта. 

От следващата седмица глобите за непозволени отсъствия ще се вдигнат с цели 40 паунда. Съгласно новата система глобата ще се увеличи от 60 на 80 паунда, ако бъде платена в рамките на 21 дни, и от 120 на 160 паунда, ако бъде платена в рамките на 28 дни. Това е първото увеличение от въвеждането на системата през 2013 година. 

Децата имат право да отсъстват от училище, само ако не са добре или са получили предварително разрешение от училището. Родителите могат да подават молба за отсъствие, за да вземат децата си от училище, но трябва да има "извънредни обстоятелства" и директорът да е разрешил. 

На родител са позволени само две глоби в рамките на всеки тригодишен период, в противен случай може да се стигне до съд. При явяване на родител в съда, защото детето му не е посещавало училище, може да се стигне до глоба до 2500 паунда. 

В насоките на правителството се казва, че всички пари, събрани от глоби, трябва да се използват от местните власти за покриване на разходите за администриране на системата. Всеки излишък след това трябва да се изразходва по програмата за "подкрепа на присъствие" в училищата.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна