Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проучване: Повечето бустерни ваксини срещу Covid-19 повишават имунитета

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първото проучване, директно сравняващо бустерните ваксини срещу Covid-19, установи, че повечето ваксини подобряват имунните реакции при напълно ваксинираните хора, но няма очевиден "победител", който да помогне за вземането на решение която от ваксините да бъде използвана като усилваща.

"По отношение на "най-добрия" бустер, няма окончателен победител, но има някои губещи“, казаха в петък анализаторите на инвестиционната  банка SVB Leerink,  специализирана в здравеопазването, съобщава агенция MarketWatch.

Изследването, публикувано в четвъртък в известното медицинско списание The Lancet, оценява усилващите ваксини при около 2900 души в Обединеното кралство.

То сравнява микс от пълни и половин дози от ваксините, разработени от BioNTech/Pfizer, Novavax и Valneva, както и пълна доза от ваксините на AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson и Moderna.


Трябва да се има предвид, че самото изпитване е било проведено още през юни, като от тогава насам компанията CureVac се отказа от разработката на своя кандидат за ваксина срещу Covid-19. Компаниите Valneva и Novavax пък все още търсят разрешение за своите ваксини в Обединеното кралство, докато други ваксини, цитирани в проучването, отдавана получиха разрешение от британската здравни власти.

Всички участници в клиничното изпитване в Обединеното кралство са били напълно ваксинирани или с ваксината на AstraZeneca, или с ваксината Comirnaty на BioNTech и Pfizer. Проучването включва само хора на възраст над 30 години, които никога не са дали положителен тест за коронавируса.

Накратко, почти всички бустерни ваксини в проучването са предизвиквали имунен отговор сред участниците, въпреки че типът отговор е бил различен Хората, които първоначално са били имунизирани с AstraZeneca, не са генерирали различен имунен отговор при поставяне на същата инжекция като бустерна доза.

Според анализаторите на банката SVB Leerink, пълна доза от ваксината на Moderna произвежда най-високите титри на антитела. Трбва да се има предвид, че и в САЩ, и в Обединеното кралство бустерът на Moderna е разрешен като половин доза.

Инжекцията на Novavax пък беше най-добре поносима по отношение на страничните ефекти, според това проучване.


Ваксината на J&J пък повишава Т-клетъчния отговор повече от останалите, което изглежда от особен интерес сега, когато има опасения, че вариантът Омикрон може да намали защитата на антителата.

Според аналиаторите на SVB Leerink ваксината на Pfizer/BioNTech - Comirnaty се определя като "десетобоец" в проучваната група ваксини, въз основа на това как генерира както антитела, така и Т-клетъчен отговор.

И накрая беше посочено, че ваксината на AstraZeneca не действа много като бустер сред хората, които вече са имунизирани със същата ваксина.

Авторите на проучването препоръчват на политиците и националните имунизационни комитети "да установят критерии за избор кои бустер ваксини да използват при съответните популации".

САЩ обаче не правят това, поне в момента.

Смесването и поставянето на различни Covid ваксини е разрешено от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) от октомври. Това означава например, че хората, които са получили еднократна ваксина на J&J, могат да избират между втора доза на J&J или бустер доза от ваксината Comirnaty или тази на Moderna.

Решението да се позволи смесване и съчетаване на ваксини в САЩ произтича от предварително проучване, наречено още препринт, проведено от Националните здравни институти на страната. Това изследване установи, че нивата на антитела са най-високи при поставяне на бустерна доза на ваксината на Moderna, следвана от бустерна доза на Pfizer и след това на J&J. Това проучване обаче не е предназначено да сравнява комбинациите от ваксини.


За американците, които търсят насоки за това кой бустер да получат, САЩ не казват на хората кой е най-добрият бустер въз основа на тяхната серия от първична ваксинация и вместо това насърчават хората да се запишат за всяка ваксина, която изберат.

"Няма да формулираме предпочитание“, каза д-р Рошел Валенски, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, на 22 октомври.

"Моето разбиране е, че повечето хора ще са се справили до голяма степен добре с първоначалната ваксина, която са получили и може да изразяват много предпочитания към оригиналната серия ваксини, която са получили. Може да има някои хора, които биха предпочели друга ваксина като бустерна доза пред тази, която са получили, а настоящите препоръки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на Съединените щати (CDC) сега правят това възможно".

Въпреки това федералните здравни служители в САЩ продължават да призовават хората, които са били ваксинирани преди юни, да си направят бустерна ваксина.

"Има всички основания да вярваме, че ако се ваксинираш и подсилиш, ще имаш поне известна степен на "кръстосана защита", много вероятно срещу тежко заболяване, дори срещу варианта Омикрон", каза д-р Антъни Фаучи, главен медицински съветник на президента по време на брифинг за пресата в петък.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР