Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фаучи: Хапчето на Pfizer вероятно ще запази ефекта си и срещу варианта Омикрон

Антъни Фаучи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ (NIAID) д-р Антъни Фаучи посочи в петък, че пероралното лекарство на Pfizer срещу Covid-19 вероятно ще запази ефекта си и срещу варианта Омикрон на коронавиурса, подкрепяйки по този начин коментарите на главния изпълнителен директор на компанията Алберт Бурла.

На брифинг в Белия дом за пресата Фаучи също така отбеляза, че "няма съмнение", че в САЩ има разпространение на новия вариант, след като случаи на Омикрон вече са регистрирани в пет щата, включително Ню Йорк.

Ден по-рано компанията GlaxoSmithKline заяви, че предклиничните данни показват, че нейното  лекарство за Covid-19 също "запазва активност срещу ключови мутации на варианта Омикрон".

Д-р Фаучи също така посочи, че производителите на ваксини срещу Covid-19 имат планове за извънредни ситуации за справяне с варианта Омикрон, които включват както комбинирана ваксина срещу оригиналната версия на коронавируса и варианта Омикрон, както и специфична за новия вариант бустерна доза.

Правителството на САЩ работи с Moderna, Pfizer и J&J по множество планове за извънредни ситуации, посочи той.

"Единият е да се обнови производството на ваксините, които тези компании вече имат. Следващият е да се направи например бивалентна ваксина, която да действа както срещу първоначалния Covid щам, така и срещу новия вариант, а третият е се направи специфичен за новия вариант бустер", отбеляза Антъни Фаучи.

Според д-р Фаучи данни от проучване на Националния институт по здравеопазване категорично показват, че съществуващите бустерни дози осигуряват кръстосана защита срещу редица коронавирусни варианти, включително Омикрон.

"Въпреки че все още не сме го доказали, има всички основания да вярваме, че ако се ваксинираш и след това си постави допълнителна (усилваща) доза, ще имаш поне известна степен на кръстосана защита, много вероятно срещу тежко заболяване, дори срещу варианта Омикрон".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени