Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Експерименталното хапче на Pfizer намалява с 89% риска от тежки случаи на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпитването на експерименталното антивирусно хапче срещу Covid-19 на компанията Pfizer Inc беше прекратено по-рано от планираното, след като досегашните резултати показаха, че лекарството намалява с 89% шансовете за хоспитализация или смърт при пълнолетни лица, изложени на риск от развитие на тежко коронавирусно заболяване, съобщи в петък компанията, цитирана от Ройтерс.

Резултатите изглежда надминават тези, наблюдавани при хапчето "молнупиравир" (molnupiravir) на компанията Merck & Co Inc, за което беше показано, че намалява наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за пациенти с Covid-19, които също са с висок риск от сериозно заболяване.

Все още обаче не са налични пълните данни за изпитванията на хапчетатa на двете компании.

Междувременно Pfizer заяви, че планира да предостави междинните резултати от изпитването за своето хапче, което се дава в комбинация с по-стар антивирусен препарат, наречен ритонавир (ritonavir), на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) "възможно най-бързо" като част от приложението за спешна употреба, което беше подадено през октомври.

Комбинираното лечение, което ще носи търговската марка Paxlovid, се състои от три хапчета, прилагани два пъти дневно.

Планираният междинен анализ на 1219 пациенти в проучването на Pfizer разглежда хоспитализациите или смъртните случаи сред хора, диагностицирани с лек до умерен Covid-19 с поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване, като затлъстяване или по-голяма възраст, и с лабораторно потвърдена Covid инфекция. в рамките на 5-дневен период.

Установено е, че 0,8% от тези, получили лекарството на Pfizer в рамките на три дни след появата на симптомите, са били хоспитализирани и никой не е починал до 28 дни след лечението. Това е в сравнение със степента на хоспитализация при 7% от пациентите, третирани с плацебо. В групата на хората с плацебо е имало и седем смъртни случая сред заразените с Covid-19.

Процентите са сходни за пациентите, лекувани в рамките на пет дни от симптомите - 1% от лекуваните с хапчето на Pfizer са били хоспитализирана (или 6 от 607 пациенти), без нито един от тях да е починал, в сравнение с 6,7% за групата с плацебо (или 41 от 612 пациенти), която група включва и 10 смъртни случая.

Ройтерс отбелязва, че антивирусните лекарства трябва да се дават възможно най-рано, преди коронавирусната инфекция да се развие, за да бъдат те най-ефективни. Така например компанията Merck тества лекарството си в рамките на пет дни след появата на симптомите на Covidi-19.

"Видяхме, че имаме висока ефикасност, дори и да са минали пет дни след лечението на пациент... хората може да изчакат няколко дни, преди да получат резултат от Covid тест или нещо подобно, а това означава, че имаме време да лекуваме хората и наистина да бъде в полза от гледна точка на общественото здраве", заяви пред Ройтерс Аналиса Андерсън, ръководител на програмата на Pfizer.

Компанията не описва подробно страничните ефекти от лечението, но казва, че нежелани реакции са се случили при около 20% от пациентите, лекувани с експерименталното лекарство или сред тези с плацебо.

"Тези данни предполагат, че нашият перорален антивирусен кандидат, ако бъде одобрен от регулаторните органи, има потенциала да спаси живота на пациентите, да намали тежестта на инфекциите с Covid-19 и да премахне до девет от десет хоспитализации“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Експертите по инфекциозни болести обаче подчертават, че предотвратяването на Covid-19 чрез широко използване на ваксини остава най-добрият начин за контрол на пандемията.

Лекарството на Pfizer, част от клас, известен като протеазни инхибитори, е предназначено да блокира ензим, от който се нуждае коронавирусът, за да се размножава.

Молнупиравир на компанията Merck има различен механизъм на действие, предназначен да въведе грешки в генетичния код на вируса. Merck вече продаде на САЩ, Великобритания и други държави милиони курсове от лечението, одобрено само преди ден от  регулаторите на Обединеното кралство.

По-рано този месец пък Великобритания заяви , че е осигурила 250 000 курса за лечение чрез антивирусното лекарство на Pfizer.

Pfizer също така проучва дали хапчето на компанията може да се използва от хора без рискови фактори за сериозен Covid-19, както и за предотвратяване на коронавирусна инфекция при хора, изложени на вируса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна