Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Виолета Йотова: България има нужда от поне три детски болници

Проф. Виолета Йотова
Снимка: УМБАЛ „Св. Марина“

България има нужда от поне три детски болници в близко бъдеще, смята педиатърът проф. Виолета Йотова.

Създаването на Национална детска болница беше сред обсъжданите теми в сферата на здравеопазването при преговорите за бъдещо коалиционно управление.

„Детската болница е измислена още преди 150 години и трябва да има и в България, крайно време е“, казва проф. Виолета Йотова, която ръководи катедрата по педиатрия и медицинска генетика в МУ Варна, както и Първа детска клиника в университетската болница „Света Марина“ в морския град. И дава пример с други държави:

„Наскоро имах възможност да участвам в една организирана консултация от британското посолство, на която техните изчисления показаха, че на определен брой деца, трябва да има определен брой обслужващи ги детски комплексни лечебни заведения. Това означава за България да имаме 7-8 такива болници. Ние нямаме нито една.

Една няма да свърши работа. Необходими са ни, в най-близко бъдеще, поне три детски болници, защото там се чувства именно детето като в своя дом - то не се среща с кушетки, с възрастни болни хора. Ресурси имаме, хора имаме. Остава добрата воля. Мисля, че в следващите 50 години, обществото трябва да бъде на първо място, независимо, какви са ни политическите ни системи, предпочитанията“.

При дискусиите в сферата на здравеопазването 4-те партии, които преговарят за коалиционно правителство, се договориха, че изграждането на Национална детска болница трябва да започне след анализ на потребностите на детското здравеопазване и необходимостта от специалисти.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР