Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск е на посещение на о-в Лесбос

| обновено на 05.12.21 в 13:11

Папа Франциск се срещна с бежанци от лагера на остров Лесбос и отправи емоционално обръщение към света за хуманност към децата в бежанските лагери. Той каза, че е дошъл на остров Лесбос, за да погледне в очите децата-мигранти, които са видели смърт, лишения и глад.

В името на тези детски очи припомни, че човекът е над всяка идеология и светът трябва да се обърне към тези, които страдат.

Това е второто му посещение след 2016 година на гръцкия остров, превърнал се в синоним на бежанската криза.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главата на Римокатолическата църква разговаря с бежанци, които споделиха личната си драма. Благодари на Гърция за усилията, които полага за да предостави закрила за бежанците.

По информация на дипломатическата мисия на Ватикана в Атина заедно с папа Франциск ще отпътуват 300 бежанци от лагера на остров Лесбос.

Визитата на папа Франциск продължава днес с литургия в Атина. Поради изключителните мерки за сигурност, както и строгите ограничения срещу пандемията, е ограничен достъпът на хора в централната част на гръцката столица.

Коментарите за визитата на папа Франциск в Гърция поставят акцент върху срещата с архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним, на която беше подчертано желанието за сближаване на двете страни.

В началото на тридневното си посещение в Гърция папа Франциск заяви, че липсата на координация по миграционния въпрос се дължи на разделения, породени от националистически подбуди. Той призова за повече солидарност към бежанците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!