Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Димитровград на протест заради замърсения въздух

| обновено на 05.12.21 в 15:01
Снимка: Христо Христов

Жители на Димитровград протестираха заради замърсяването на въздуха в града. Те твърдят, че завишените количества серен диоксид са от ТЕЦ "Марица 3":

 Шествието на демонстрантите тръгна от спортната зала в Димитровград и стигна до портала на ТЕЦ "Марица-3". Там беше поискана среща с ръководството на централата, но такава не се осъществи. Демонстрантите заплашиха, че ако не се вземат мерки, ще блокират пътища.

Снощи ТЕЦ-ът е спрял работа заради планиран ремонт, съобщи юрисконсултът на централата Юлиян Семерджиев и отрече предприятието да са основен замърсител на въздуха:

Организаторите на днешния протест от сдружението „Дишай, Димитровград“ съобщиха по-рано, че през изтеклата седмица стойностите на серен диоксид от ТЕЦ „Марица 3“ са били три пъти над допустимите.

Ето какво казаха пред БНР протестиращи:

„Протестът е мирен и целите са само едни - по-чист въздух на Димитровград“;

„Изразяваме нашата гражданска позиция. Искаме чист и качествен въздух“.

Кметът на града Иво Димов подкрепи демонстрантите и обяви, че общината няма законови правомощия за намеса в работата на ТЕЦ „Марица 3“:

„Нито можем да влезем на проверка, нито можем да затворим съответното предприятие, нито можем да направим нещо, така че отговорността е върху нас, налагат се глоби. Знаете, Столична община беше осъдена скоро. Доколкото разбрах и Пловдивска община е осъдена“.

От снощи ТЕЦ „Марица 3“ временно спря работа.

Юристът на предприятието Юлиан Семерджиев каза, че производството е прекъснато заради планов ремонт:

„Възможно е да има принос от нашите емисии към общия фон, но сме категорични, че не сме основният замърсител и, за да бъде безспорно установено, това трябва да го установи контролният орган“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени