Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редакцията на „Труд“ обявява гражданско неподчинение

| обновено на 06.12.21 в 18:48
Полиция пред редакцията на в. "Труд"

Служителите на вестник "Труд" обявяват гражданско неподчинение, заяви главният редактор на медията Петьо Блъсков. Недоволството е заради акция на полицията в редакцията на изданието. Очаква се помещенията да бъдат запечатани.

Казусът с вестника е от лятото, когато служебният министър на културата Велислав Минеков изпрати предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в сграда на ведомството, които са отдадени под наем на вестник "Труд". Причината беше неплатен наем и консумативи в размер почти на 150 000 лева. След това от редакцията на вестника са представили документи, с които опровергават тези твърдения. 

Главният редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков заяви, че това са политически репресии над вестника.

Петьо Блъсков, гл. редактор на вестник

"Искат да ни гонят за неплатен наем, какво да ви кажа. Очевидно него не го интересува съществуването на една медия. Него го интересува властта! Това е печалният факт. Аз съм в демократична държава и не мога да допусна въобще, че ще се активира по този начин една ограничена административна власт, за да тероризира една медия! Въобще не съм очаквал, че ще стигна до тази ситуация! И при това човек, който трябваше да е в съда и да го осъдят за спиране на метрото, е дошъл тук да репресира медията. Това е чудовищно просто".

В редакцията на вестника работят 60 служители, които няма да напуснат доброволно, каза още Блъсков:

"Каквото искат да правят, не ме интересува! Не мърдам оттук! Това е! Това е гражданско неподчинение!! Утре "Труд" ще излезе на първа страница с това съобщение. Няма да мръднем! Да дойде полицията и да ни изнесе. Да видят всичките тия, дето се борят за свободата на словото, как администрацията на България, начело с.., заедно с полицията, тероризира един вестник".

Според решение на министерството на културата вестникът трябва да напусне сградата, в която се помещава.

Случаят с вестника днес бе и сред темите на срещата на представители на ГЕРБ-СДС с президента Румен Радев.

Полицията оказва съдействие на администрацията на Софийска област в редакцията на вестник "Труд" след молба от областната управа, съобщават от Столичната дирекция на вътрешните работи, съобщава репортер на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна