Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с 3% след забуксувалите преговори около иранската ядрена сделка

Петролните фючърси поскъпват с около 3% в началото на търговията в понеделник на фона на забуксувалите преговори около иранската ядрена сделка и след като Саудитска Арабия повиши цените на суровия си петрол за Азия и САЩ за януари догодина.

Това представлява повишение на петролните саудитски цени за Азия за втори пореден месец.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през февруари 2022 г. нарастват с 2,85% към 71,90 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI с доставка през януари с близо 3% към 68,30 долара за барел.

През миналата седмица петролните фюърси се понижиха за шеста поредна седмица - най-продължителен спад на петролните цени от три години насам с оглед на притесненията, че новият вариант на коронавируса Омикрон може да заплаши перспективите относно потреблението на важната енергийна суровина в световен план.

Тогава фючърсите на петрола Брент загубиха 2,4% от стойността си, а на американския лек суров петрол WTI - с 2,8%, приключвайки на загуба за шеста поредна седмица - най-продължителен непрекъснат ценови спад от ноември 2018 г. насам.

Графика на петрол Брент / долар


Днешното поскъпване на петрола е в резултат и на надеждите, че Covid варианта Омикрон, макар и по-заразен от Делта варианта, може да би причинява предимно леки симптоми при заразените с него. Според последни информации от Южна Африка, където Омикрон беше засечен за пръв път, случаите там имат само леки симптоми, докато  здравният експерт на Белия дом Антъни Фаучи заяви пред Си Ен Ен, че поне засега "няма индикации, че заразяването с този вариант протича тежко".

Петролните цени вероятно са повлияни и от намаляването на перспективите за нарастване на износа на ирански петрол, след като преговорите относно подновяването на иранската ядрена сделка от 2015 г. бяха прекъснати през миналата седмица.

Преговорите трябва да се възобновят тази седмица, но европейски и американски представители в преговорите изразиха смущението си от новото, твърдолинейно правителство на Иран.

Европейските сили заявиха, че някои от исканията на Иран са несъвместими с условията на сделката, като френският президент Еманюел Макрон каза, че не смята, че е вероятно настоящият кръг от преговори да успее.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени