Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

255 артефакта са извадени от морето в Турция за година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При продължаващи археологически работи в турските морета само през тази година са открити 255 артефакта, съобщава „Хюриет“.

Подводните изследвания в турски води са започнали още през 1960 г. Група чуждестранни изследователи тогава откриват останки от потънал кораб от късната бронзова епоха в Средиземно море, близо до град Финике.


Оттогава насам учени и водолази продължават да правят важни открития и да извличат антики от водните дълбини. Тази година всички тези 255 артефакта от десет различни археологически проекта са били дарени на турски музеи.

Харун Оздаш, професор по археология в университета "Девети септември" в Измир и ръководител на разкопките по проекта по инвентаризация на турските корабокрушения, сподели своя опит. Той каза, че корабокрушенията обикновено се намират на дълбочина между 30 и 60 метра под повърхността. И за него всяко гмуркане е пътуване назад във времето.

"Когато стигнеш до мястото на корабокрушението, времето сякаш е спряло", казва Оздаш. „Всички останки са като капсула на времето, до която не се е докоснало нито едно живо същество. Това е голяма радост за мен като мореплавател и археолог“.


Той каза, че поради климатичните условия и местоположението на древните обекти изследователите не могат да останат под вода за дълъг период от време.

"Корабите не потъват на места, където можете лесно да се гмурнете. Обикновено правим по три гмуркания за всяка останка от кораб“, обяснява археологът.

Оздаш каза също, че по време на работата той и екипът му са идентифицирали голям брой кораби от османската епоха, особено в Измир и в централните и северните райони на Егейско море. На дълбочина 70-80 метра са били използвани видеокамери с дистанционно управление.

"Корабите, които открихме, датират от XVI век, т.е. от епохата на Османската империя. За нас най-важни са корабите, потопени в района на остров Коюн", казва Харун Оздаш.

Яхия Джошкун, заместник-генерален директор на Министерството на културното наследство и музеите на Турция, заяви, че археологическите подводни разкопки и изследвания продължават във всички морета.


"Миналата година проведохме 502 проучвания на сушата и под вода. През тази година те достигнаха 602. И тази цифра ще продължава да расте всяка година", уверен е Джошкун.

Последните находки вече са изложени в Музея на подводната археология в Бодрум. Но според Яхия Джошкун турското министерство на културата и туризма планира да открие музеи на подводната археология на брега на всички морета в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна