Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BIS: Омикрон показва, че политиците и финансовите пазари не трябва да се отпускат

Снимка: bis.org

Новооткритият вариант Омикрон на коронавируса показва, че политиците и финансовите пазари не могат да намалят бдителността си по отношение на Covid-19 и ще трябва внимателно да калибрират политиките си, заяви в понеделник Банката за международни разплащания (BIS), предаде Ройтерс.

Определяна като "централната банка на световните централни банки", базираната в Швейцария BIS посочи, че Омикрон вече е причинил спад на големите фондови пазари и е увеличил несигурността.

"Появата на Омикрон показва, че не трябва да намаляваме бдителността си“, каза пред репортери Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономически отдел на BIS, като добави: "Това беше последното напомняне, че трябва да останем бдителни".

С нарастване на несигурността относно потенциалната човешка и икономическа цена заради новия вариант на коронавируса, глобалните финансови пазари също очакват да видят дали растящата инфлация ще накара водещи централни банки като Фед на САЩ, АЦБ и ЕЦБ да повишат лихвените проценти.

Според последен тримесечен доклад BIS посочва, че финансовите условия вече се затягат за много нововъзникващи пазарни икономики, като доходността на държавните облигации, която е индикатори за цената на кредитите, се е повишила, особено извън развиваща се Азия, докато широкообхватното отслабване на валутите в развиващите се пазари е усилило инфлационния натиск.

Според Клаудио Борио вариантът Омикрон може също така да изостри проблемите с недостига във  веригата на доставки в краткосрочен план, като е неизбежно известно въздействие върху икономическата активност, особено през първото тримесечие на 2022 г..

"Това, разбира се, прави компромисите, пред които са изправени централните банки, малко по-сложни, отколкото преди“, добави той, въпреки че справянето с подобни усложнения беше нещо, с което централните банкери вече бяха свикнали.

Според Банката за международни разплащания децентрализираното финансово обслужване на активите в криптовалути може да подкопае финансовата стабилност, ако набере сила, като са необходими повече предпазни мерки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна