Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще промени дизайна на евробанкнотите

Европейската централна банка заяви в понеделник, че планира да промени дизайна на банкнотите на еврото през следващите три години, за да ги направи "по-близки“ за европейци от всички възрасти и произход.

Фокус групите на ЕЦБ сега ще събират предложения относно общата тема за новите банкноти от обществеността в 19-те страни, които споделят еврото, посочи още ЕЦБ, цитирана от Ройтерс.

Новият дизайн ще замени прозорците, вратите и мостовете от различни архитектурни стилове, които украсяват банкнотите на еврото от пускането им на пазара през 2002 година насам.

"След 20 години е време да преразгледаме външния вид на нашите банкноти, за да ги направим по-близки до европейци от всички възрасти и произход“, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Оригиналният дизайн на евробанкнотите беше предназначен да означава единство и откритост, като същевременно беше достатъчно абстрактен, за да не бъде свързан с нито една отделна страна членка на еврозоната.

Оттогава насам обаче редица финансови министерства и централни банки се стремят да поставят акцента върху разнообразието и приобщаването при проектирането на новите банкноти, като например Федералният резерв на САЩ избра афроамериканката, която е борец срещу робството -  Хариет Тъбман за своята банкнота от 20 долара.

Консултативна група, включваща експерти от всяка страна от еврозоната, ще направи кратък списък с теми и ще го представи на Управителния съвет на ЕЦБ, който ще потърси мнението на обществеността, преди да започне конкурс за дизайна на новите евробанкноти.

След тази и още една последваща обществена консултация Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе окончателното решение до 2024 година, посочва Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна