Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан: Ерата "Меркел" свърши, какво правим

Ангела Меркел и Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че възстановяването на сътрудничеството между европейските правителства ще изисква „свръхчовешки усилия“, след като германският канцлер Ангела Меркел се пенсионира, пише в анализ "Политико".

„Едно нещо е сигурно: ерата на двусмислието и рязката политика приключи с Меркел“, пише Орбан и добавя: „Навлизаме в нова епоха, ръкавиците вече са свалени!“.

Миграционната криза в Европа бе катализатор на разрив в отношенията между европейските страни, а в дъното й Орбан вижда Меркел, която си тръгва тази година след 16 години на власт.

„Миграционната криза сама по себе си беше голямо изпитание. Тя се превърна в Рубикон, защото разкри дълбоките философски, политически и емоционални различия между нас относно концепцията за нациите, за свободата и за ролята на Германия“, пише Орбан.

Той твърди, че „германците са на другия път на европейската цивилизация, към един вид постхристиянска и постнационална държава“.

„Възстановяването на европейското сътрудничество ще изисква свръхчовешки усилия в ерата след Меркел“, написа Орбан.

Той описа новата германска коалиция от социалдемократи, зелени и либерални свободни демократи като ляво правителство с „про-имиграционна, про-джендър, федералистка, прогерманска програма за Европа“.

Германия е основен инвеститор в икономиката на Унгария и Орбан не винаги е бил толкова негативен към бившата канцлерка.

През 2019 г., след разговори с Меркел, той заяви, че „не виждам на хоризонта никакво бъдещо събитие, което би могло да наруши германо-унгарските отношения“. Миналата година Орбан каза, че се е опитал да убеди Меркел да не напуска поста си.

Критиците на Меркел често я критикуват, че е била твърде мека към Орбан, докато е била на власт. А премиерът е широко обвиняван в подкопаване на демократичните норми и институции в страната си.

Но и Орбан предизвиква критики с политическите си търсения, след като напусна дясноцентристката Европейска народна партия по-рано тази година и създаде отношения с крайнодесни лидери като французойката Марин Льо Пен и италианеца Матео Салвини, пише в свой анализ в. Политико.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна