Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 декември е, студентите празнуват

| обновено на 08.12.21 в 14:46
Голяма част от студентите ще отбележат празника в зимните ни курорти.
Снимка: banskoski.com

Днес е празникът на студентите. Около 200 000 души се обучават в 52 висши училища в стотици специалности.

За разлика от миналата година, когато заведения, барове, дискотеки и други обекти за развлечения бяха затворени като противоепидемична мярка, днес студентите могат да празнуват, ако притежават зелен сертификат.

Пред „Хоризонт“ председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви:

„По-голямата студентска общност ще се насочи към курортите. По-голямата част от колегите имат такива зелени сертификати и те ще се насочат към курортите, най-вече към курорта Банско, Боровец и Пампорово, като десетки хиляди души отиват именно в тези курорти тази година. Другата част, която. разбира се, няма да бъде по курортите - ще бъде по родните си места“.

В Пловдив студентите ще могат да посетят безплатно Епископската базилика на Филипопол. Идеята на институциите е да засилят интереса на младите хора към културно-историческото наследство.

В Камерната зала на Националния студентски дом тази вечер ще бъде представена книгата „Домът и Университетът. Споделени истории от Царство България“. Изданието е посветено на развитието на българската академична система през миналия век. Книгата е с фокус върху значими каузи и инициативи, сред които е и построяването на Национален студентски дом. Строежът започва преди 90 години и е успешен завършек на 30-годишна фондонабирателна кампания, инициирана от българската студентска младеж по онова време.

В поздравление, изпратено до медиите, служебният министър на образованието Николай Денков посочва, че 8 декември е „символ на младостта и независимия дух, на смелите идеи и мечти, на свободата и погледа в бъдещето. И никоя пандемия не може да промени това, независимо от трудностите“, пише Денков.

Според него е мит, че висшето образованието в България не е качествено. „Доказва го фактът, че абсолвентите на нашите университети се реализират успешно навсякъде по света“, подчертава министърът. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна