Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Христов: В съвременния свят преподавателите трябва да са ментори

Снимка: Мария Илиева


Около 200 000 са студентите у нас, които празнуват 8 декември. За разлика от миналата година, когато заведенията бяха затворени, днес студентите могат да празнуват, ако притежават зелен сертификат.

Освен студентите, датата се отбелязва и от преподавателите, а ролята на преподавателя в съвременния свят се трансформира. Той все повече би трябвало да се превръща в ментор, каза в студиото на Радио София доц. д-р Александър Христов – преподавател по маркетинг и комуникации в УНСС и НБУ.

„Трябва да е човек, който умее да открива таланти и посоки, в които дадени хора могат да се развиват“, каза доц. Христов.

Преподавателите трябва да мислят как да надграждат опита, коментира доц. д-р Тодор Ялъмов – зам.-декан на Стопанския факултет с ресор "Научноизследователска дейност, иновации и проекти" към СУ „Св. Климент Охридски“.

„Всички учим, не само студентите. Ние също учим, защото това, което сме учили преди 20 години, някои от нещата са безвъзвратно остарели. За да можем да преподаваме на студентите, трябва да можем да учим по-бързо от тях“, каза доц. Ялъмов.

Той добави, че връзката между Академия и бизнес се случва на много нива – гост-лектори от практиката, ангажиране на бизнеса с конкретни програми и др.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с доц. д-р Александър Христов и доц. д-р Тодор Ялъмов.

Как студентите ще отбелжат празника, чуйте в анкетата на стажант-репортера Йоана Георгиева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна