Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата е готова за дискусии на тема съдебна реформа

Снимка: prb.bg

Главният прокурор Иван Гешев изрази днес готовността на държавното обвинение да участва във всяка дискусия, свързана с такава съдебна реформа, която да отговори на обществените очаквания за повече справедливост.

Обвинител номер едно откри в резиденция Бояна международната конференция „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“ на фона на планове на преговарящите за ново правителство за закриване на специализирания съд и прокуратурата.

В конференцията участват и депутати, включително от БСП, която също иска реформа в спецправосъдието.

При откриване на форума Гешев заяви, че се прави опит за пробив в правото и законността и че идеите за закриване на спецправосъдието създават реална опасност за основни демократични ценности.

Според него днес трябва да си отговорим на въпроса искаме ли да има правила за всички, искаме ли революционни промени, които да заличат постигнатото дотук и да облагодетелстват хора, които са нарушили закона.

Гешев се обяви за реформа в съдебната система, но и в МВР, спецслужбите и контролните органи.

Той анонсира готовност да участва дори в дискусия за конституционни промени и заяви, че планира да пита Конституционния съд по отношение на своите правомощия, както би се съгласил и на частична възможност за обжалване на откази на прокуратурата от разследване.

В конференцията взе участие и правосъдният министър Иван Демерджиев, който е силно критичен спрямо Гешев. За специализираното правосъдие Демерджиев заяви, че то не е отговорило на очакванията и призова участниците във форума да дискутират тази реформа, отчитайки тази обществена оценка.

От своя страна представители на международни организации изразиха мнения в защита на спецправосъдието.

По-късно днес се очаква Гешев да коментира и други теми (извън конференцията) пред журналисти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна