Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон предупреди Русия, че ако нападне Украйна, ще има тежки последици

Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Лиз Тръс предупреди Русия, че ще бъде изправена пред „сериозни икономически последици“, ако нахлуе в Украйна. Тя допълни, че срещата на външните министри от Г-7 този уикенд в Ливърпул ще бъде демонстрация на единство от страна на Запада и ясен знак, че подобен ход на Русия ще бъде „стратегическа грешка“.

Лиз Тръс отбеляза, че Обединеното кралство и съюзниците му трябва да възпрат Русия от подобни действия. Напрежението се засилва, след като Москва продължава да струпва войски по границата с Украйна, въпреки че Кремъл отрича да има планове за нахлуване.

Повтаряйки подобни предупреждения от Съединените щати и други съюзници, Тръс каза, че Г-7 застава твърдо срещу агресията по отношение на Украйна.

„Ако Русия се реши на този ход, това ще бъде стратегическа грешка с огромни последици за Русия и целта ни през уикенда като съмишленици е това послание да бъде формулирано ясно“, каза британският външен министър.

Преди срещата на Г-7 Лиз Тръс проведе среща в Лондон с украинския ѝ колега Дмитро Кулеба. Запитана дали може да изключи военен отговор на руската агресия, Трус заяви, че Великобритания работи с Украйна по „отбранителната ѝ способност“.

„Предоставяме им подкрепа. Работим също за енергийната им устойчивост, така че да не бъдат изцяло зависими от руските енергийни доставки“, отбеляза Тръс. Тя допълни, че Великобритания и ЕС се опитват да намалят зависимостта на западните икономики от руската енергия. Според Тръс тръбопроводът „Северен поток 2“ между Германия и Русия ще бъде проблем, ако Русия нападне Украйна и тя ще го обсъди с новия си германски колега на срещата в Ливърпул.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна