Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В общините Неделино, Девин и Смолян е обявено бедствено положение

В общините Борино и Мадан - частично бедствено положение

| обновено на 12.12.21 в 21:40
7
Снимка: Фейсбук/Николай Мелемов

Усложнена остава обстановката в Смолянска област след проливните валежи през изминалото денонощие, след които реките излязоха от коритата си, ручеи бликнаха от склоновете и активизираха свлачища. На територията на цялата област работят екипи по отстраняване на щетите.

Смолянска област остава в частично бедствено положение. В бедствено положение са общините Смолян, Девин, Неделино, а в частично бедствено - Мадан и Борино.

През целия ден продължи работата на екипите от електроразпределителното дружество по възстановяване на електрозахранването. Към 21 часа час само три населени места са без ток, каза Крум Косев от EVN:

„Две села в района на Златоград, до които не можем физически да достигнем и едно село в района на Девин, където имаме два паднали стълба. Там също изисква повече техническо време работата. Това се единствените останали, които към момента имат нарушено електрозахранване“.

Все още има и села без достъп заради изнесени пътища, отнесени мостове, активизирани свлачища.

Наводнени са множество сгради: къщи, селскостопански постройки, административни сгради.

Пет селища в община Смолян остават откъснати. Най-тежко е положението в село Мугла.

В община Неделино все още няма достъп до село Изгрев. Наводнен е пътят между Неделино и Крайна, както и помпената станция.

В община Борино без достъп са селата Буйново, Ягодина и Кожари. Наводнена е и Ягодинската пещера. В община Девин е изнесен пътят за село Триград.

Сериозни пропадания има по пътя Стойките - Широка Лъка.

В Стойките се е срутила триетажна къща, каза кметът на селото Дафина Кехайова:

"Над 24 часа валеше обилен дъжд със силен вятър. Има пренапояване на почвата и се е получило свлачище. От това къщата е паднала, но е необитаема. В селото имаме на много места изровен асфалт, изнесени греди, дървета съборени. Разчистват се вече основните пътища".

От ВиК - Смолян съобщават, че има замътване на водата от язовир "Пловдивци", която снабдява община Мадан и призовават да не се използва за пиене към настоящия момент.

Снимка: Фейсбук/Николай Мелемов, кмет на Смолян

Каква беше обстановката в областта през деня

"Най-пострадала е пътната инфраструктура в областта, особено в района на пътя Девин – Кричим, Девин – Смолян, в района на Широка лъка, Стойките, Пампорово има пропаднали участъци, правят се огледи…Има засегнати и общински пътища, село Мугла е откъснато. За наша радост дъждът спря и водата се пооттече, щетите са сериозни, описват се", заяви областният управител Стефан Сабрутев.

В цялата община Борино от снощи няма ток. Без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари. Прекъснати са основни пътища от републиканската мрежа. Социалните мрежи са залети от клипове с буйни реки в планинската област. Няма информация за бедстващи.

Тежка е обстановката в Рудозем заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска.
   

Около 11:30 часа започнаха масовите проблеми – да се свличат земни маси по улици, пътища. 12,30 нивото на река Чепинска и Елховска се покачи до ниво, при което започна да излиза от коритото и да прелива пред самата община. В 1 часа токът почти в цялата община изключи – имаме наводнени трафопостове и затова в 1 часа обявих бедствено положение. Към момента евакуирани хора няма, някои предпочетоха да се преместят на по-безопасно място, но около 3,30 часа всички се завърнаха по домовете си и предполагам, че вече спят. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем действия да оповестим на населението, че има опасност и е възможна евакуация. Подчертавам – не е заради преливане от язовира“, разказа кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

В 2 часа след полунощ е обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов.

Добрата новина за Неделино, е че дъждът е спрял в 3 часа.

Временно движението по пътя Неделино - Бял извор е двупосочно в едната лента заради пропаднала част от пътя в град Неделино и две свлачища при 9-ти и 12-ти км, съобщиха от пътната агенция. Трафикът по пътя Симитли-Гоце Делчев в района на Добринище е двупосочно в една лента поради свличане на земна маса. Движението се регулира.

Усложнена е обстановката и в община Девин. През нощта река Въча на няколко места излезе от корито си. Спряно е движението по пътя Девин -Кричим за движение на товарни автомобили, каза зам. областният управител Андрей Кадишев. Републиканският път е подкопан на входа на града в района на пункт Девин от придошлата река Въча и е опасен за преминаващи моторни превозни средства. Движението се регулира от полиция. Заради излизането от коритото на р. Въча, движението е спряно в кв. „Настан“ и между Тешел и с. Грохотно. 

Движението по пътя Смолян - Чепеларе при км 80 е двупосочно в едната лента поради паднали големи дървета. 

Пътят между Ягода и Тешел/Снимка: Митко Сакалев

Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожари, каза кметът на Ягодина Митко Сакалев:

„Реката, която е излязла по пътя малко по-надолу на 50 м изровила асфалтовата настилка, единият от мостовете е подкопан…Откъснати сме, няма минаване. Реката вече се е оттеглила, малко е на пътя, но е направила големи поразии. Засега няма обаждания за бедстващи хора“. 

Възстановено е движението по пътя Златоград-Бенковски, временно трафикът беше затруднен през изминалата нощ заради прелялата река Върбица.

Няма пострадали хора.

Имаме обявено бедствено положение в Неделино и Рудозем. Преливат реките. В Забърдо е наводнено цялото село. В Елховец е откъснат мост. В Широка лъка също имаме прекъснат мост и наводнени къщи. В Могилица също е наводнено, Пампорово, Стойките, прекъснат е пътят покрай Малините. Доспат - Црънча в посока Барутин също е непроходимо. В Девин ситуацията е също плачевна и в момента получавам допълнителни информации от други места,  които ще бъдат обобщени малко по-късно“, обобщи ситуацията в региона зам.-областният управител Андрей Кадишев  ситуацията в планинската област.

Река Въча край девинския кв. „Настан“.Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна